Draw your dream

© 2016 Togetherontour - Gerrit&Jorina

Draw your dream

 

 

Haddy is 8 jaar oud. Ze leeft ergens in het oosten van Senegal. Haar moeder heeft samen met een paar andere vrouwen uit het dorp een tuintje. De opbrengst van dit tuintje is net genoeg om een paar gezinnen van voedsel te voorzien. Haddy is de oudste thuis, ze heeft nog 5 broertjes en zusjes. Omdat er toch geen geld is om haar naar school te laten gaan moet Haddy elke dag oppassen op twee zusjes en een broertje. Op deze manier kan ze mooi haar moeder ontlasten die het toch al zo zwaar heeft op het land. Moeder neemt de tweede en de jongste altijd mee naar het land. De tweede is 6 jaar en kan al mooi helpen met het water geven van de pas gezaaide maïsplantjes en al de andere groenten en fruit. Terwijl moeder en haar ferme zoon van 6 op het land werken en vader aan het "werk" is onder de baobabboom is Haddy druk in de weer met de drie overgebleven telgen van het gezin. De jongste van deze drie is 2,5 en erg vervelend vandaag. Het zal wel van de alles verzengende hitte komen. Het regent al weken niet meer en de temperatuur is gestegen tot ver boven de 30 graden. Haddy gaat wat met het mannetje spelen in de hoop dat ie wat rustiger wordt. Haddy weet ook niet wat het beste is. Ze kan het moeder niet vragen. Ze doet maar wat haar hartje haar ingeeft en ze leeft maar zoals ze denkt dat ze moet leven. En dat is jammer, heel erg jammer. Haddy is pienter genoeg, als ze de kans ooit krijgt om te gaan leren, als ze ooit eens de kans krijgt om aan haar toekomst te gaan denken..... ja als.

 

Bovenstaand verhaal staat voor duizenden zo niet tienduizenden kinderen in Afrika. Al op jonge leeftijd moeten ze taken vervullen die eigenlijk aan ouderen toebehoren. Kinderen van deze leeftijd horen niet te werken of op te passen. Kinderen van deze leeftijd horen, als het even kan, op school te zitten en kind te zijn.

 

Tijdens onze reis is het helaas niet mogelijk om alle kinderen naar een school te sturen. Wat we wel kunnen is deze kinderen voor één dag echt kind te laten zijn met al hun dromen en wensen.

 

Wie van ons droomde er vroeger niet van om brandweerman of zuster te worden? Wij allemaal droomden vroeger van de toekomst. Samen met de juffen en meesters en onze ouders hebben we die droom regelmatig moeten bijstellen, dat geeft ook niets. Waar het om gaat is dat je als kind al en beeld mag hebben van hoe je later wilt leven en werken. Wij hebben van onze ouders en leraren geleerd dat je jezelf doelen mag stellen in het leven en dat je deze doelen mag najagen. Daardoor zijn wij geworden wie we zijn. En voor iedereen kan de droom anders zijn. Het doet er ook niet toe WAT je droomt maar DAT je droomt

 

Daarom gaan wij in een aantal dorpjes waar we langskomen op onze reis in overleg met scholen het Draw your Dream project uitvoeren. De opdracht is heel eenvoudig. Teken je droom! Als er 50 kinderen aan meedoen dan zullen er zeker 20 verschillende dromen zijn. Ieder kind is uniek en bijzonder. Aan de hand van de gemaakte tekening zullen we gaan praten over de mogelijkheden en middelen die er zijn om de droom te verwezenlijken. We hopen dat we voor dit project genoeg steun krijgen zodat we ook echt kinderen een stap op weg kunnen helpen door te zorgen voor scholing en begeleiding. Verder gaan we in dit project educatieve spelletjes uitdelen zodat ook niet schoolgaande kids iets opsteken.

 

Lijkt het jou leuk om hier een bijdrage aan te leveren? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Together on tour

Burkina Faso
Burkina Faso
Burkina Faso
Burkina Faso