Waterpompenproject

© 2016 Togetherontour - Gerrit&Jorina

Together on tour

 

Waterpompen project

 

Wie van ons heeft er in huis slechts één waterkraan? Dat zijn er niet veel waarschijnlijk. Gemiddeld telt elk Nederlans huis zeker vier watertappunten. Dat was in het verleden wel anders. Op elk dorpsplein stond een pomp waar iedereen gebruik van kon maken. Dat was een gedoe.

 

Als je haast had en je had de pech dat er drie mensen voor je stonden te wachten dan kon het nog wel even duren voordat je aan de beurt was. Daarom kent Nederland tegenwoordig een van de beste waterleidingsnetwerken ter wereld.

 

Wat een schril contrast met b.v. het platteland van Burkina Faso. Daar hebben tientallen dorpen niet eens een dorpspomp, laat staan een waterleidingsnetwerk. De mensen zijn dan ook veelal aangewezen op poelen of meertjes die water opvangen tijdens het regenseizoen wat loopt van juli tot oktober. Tussen oktober en juli zakt het waterpeil steeds dieper weg in deze poelen en de waterkwaliteit is erg slecht. Deze poelen en meertjes worden gebruikt voor alle activiteiten waar water voor nodig is. Denk hierbij aan het wassen van kleding, drinkwater voor vee en "wilde" dieren, het wassen van mensen en uiteindelijk is het ook nog eens drinkwater en water waarmee de groenten gewassen worden. Zeker aan het einde van het droge seizoen is dit water zo smerig dat er vaak ziekten en plagen uitbreken onder de dorpelingen.

 

Vuil water is één van de grootste oorzaken waardoor (jonge) kinderen ziek worden en uiteindelijk overlijden. Iedereen in de wereld heeft recht op schoon en veilig drinkwater. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het maken van een borehole en het installeren van een goede pomp is vrij kostbaar. En als dan de boring gemaakt en de pomp aangesloten is dan moet er nog onderhoud aan de pomp gedaan worden, wie doet dat? onderhoud is niet gratis en als je geen geld hebt is het onderhouden van de dorpspomp dus niet mogelijk.

 

In Burkina Faso, in de provincie Bam liggen in de buurt van Kongoussi ongeveer twintig dorpjes die een jaar of acht geleden een dorpspomp gekregen hebben. Deze pompen waren helaas van een slechte kwaliteit. De pompen zijn inmiddels in onbruik geraakt bij gebrek aan onderhoud. Samen met Stichting Mirre willen wij ons graag inzetten om de pompen duurzaam te laten repareren. Daarnaast is het van groot belang dat het onderhoud structureel geregeld wordt. Ook is een stuk voorlichting rond de pomp van groot belang om de kwaliteit van het water goed te houden.

 

Concreet willen we geld in te zamelen om alle pompen gerepareerd te krijgen. Per pomp komen de kosten op ca €1500,-. Naast het inzamelen van geld hopen wij ter plaatse voorlichting te gaan geven over het gebruik van water in het algemeen en hygiëne in het bijzonder.

 

Voel jij je door bovenstaand project aangetrokken om iets te doen? Voor dit project zijn we met name op zoek naar sponsoren en donateurs.

 

Inmiddels is er voor 8 of 9 pompen geld ingezameld. Dit is een fantastisch resultaat.

 

Burkina Faso
Burkina Faso
Burkina Faso
Burkina Faso